Pentru lucrari de inlocuire a vechiului tablou electric din apartament (garsoniera) fara alte interventii asupra instalatiei electrice, pretul manoperei este 150 ron indiferent de numarul de circuite existente la vechiul tablou

Lucrarea se desfasoara prin demontarea tuturor componentelor vechiului tablou, verificarea cablajului existent si pregatirea noului tablou electric pentru montaj.

Marimea noului tablou de sigurante difera in functie de numarul de circuite. Mai exact daca aveti in locuinta la vechiul panou electric un numar de patru sigurante (busoane ceramice), atunci este vorba de doua circuite. In cazul in care aveti sase sigurante ceramice, sunt trei circuite, la opt sigurante sunt patru circuite, s.a.m.d. Aceste circuite deservesc instalatia de prize separat fata de cea pentru iluminat si sunt calibrate diferit in functie de amperajul necesar consumatorilor si dimensiunea cablurilor electrice, astfel incat sa existe o protectie adecvata a consumatorilor din locuinta si a intregii instalatii electrice din apartament (garsoniera).

Noul tablou electric va contine sigurante automate care se monteaza pe sina, cate o siguranta bipolara (protejeaza faza si nulul) pentru fiecare circuit si inlocuieste doua sigurante fuzibile ceramice din tabloul vechi; o siguranta generala cu protectie diferentiala (de mare importanta in ceea ce priveste protectia la electrocutare a persoanelor si a aparaturii electrocasnice); optional sonerie electrica pe sina integrata in noul tablou.

Daca in apartament (garsoniera), langa panoul de sigurante este si contorul, si acesta trebuie demontat de pe cadrul metalic care sustine vechiul tablou, si montat alaturi de noul tablou electric pe o rama de contor dedicata. Se inlocuieste si cablajul electric intre contor si noul tablou de sigurante.

Avantajele inlocuirii vechiului tablou electric sunt:
Sporirea gradului de siguranta al intregii instalatii electrice din aval de tabloul electric, inlaturarea pericolului de electrocutare, avantaje de ordin estetic
Verificarea cablajului dintr o zona „critica” ascunsa, deosebit de importanta, d.p.d.v. al sigurantei in ceea ce priveste instalatia electrica.
Inlocuirea materialelor (sigurante, tablou, sonerie, cablaj) imbatranite sau neconforme cu produse moderne, conforme cu noile cerinte de consum, cu un grad de siguranta ridicat.
Inlaturarea problemelor legate de contactele imperfecte de la vechiul tablou – situatie extrem de periculoasa care poate declansa cu usurinta incendii.

Va prezentam mai jos un calcul de pret pentru fiecare tip de tablou de apartament sau garsoniera la bloc:

Costuri tablou electric in care exista 4 sigurante fuzibile ceramice vechi ( busoane):
Tabloul electric nou in care se monteaza noile sigurante – 60 ron
Siguranta automata cu protectie diferentiala 25A – 130 ron
Doua sigurante automate bipolare faza plus nul (una de 16A pentru circuitele de priza si una de 10A pentru circuitele de iluminat ) – 2 x 28 ron = 56 ron.

Optional daca se doreste si sonerie pe sina integrata in tabloul electric se mai adauga 48 ron.

Total materiale (fara sonerie) – 246 ron Manopera lucrare – 150 ron ( materialul marunt necesar: dibluri, punti de legatura, cleme, sunt incluse in manopera). Cost total – 396 ron

La tablourile vechi in care exista 6 sigurante ceramice ( trei circuite) se mai adauga la pretul de mai sus inca 28 ron, pretul pentru inca o siguranta automata bipolara necesara celui de al trilea circuit, iar pentru tablourile cu 8 sigurante ceramice ( patru circuite) pretul a doua sigurante automate bipolare (2 x 28 ron) . Nu se schimba pretul pentru manopera. (150 ron)

In cazul in care, contorul este in interiorul apartamentului ( integrat in tabloul din locuinta) se adauga la pretul materialelor 28 ron pentru rama de contor. ( obligatoriu contorul trebuie montat pe aceasta rama)

Sigurantele cu care lucam sunt marca Legrand , Gewiss, Eaton, Hager, Abb, . Durata interventiei pentru schimbarea tabloului electric – aprox: 2 ore in functie de situatie.

Oferim garantie (prin contract) pentru inlocuirea tabloului electric valabila trei ani pentru materialele folosite si pentru manopera. Venim cu tot ce este nevoie, dvs nu trebuie sa cumparati nimic…este necesara doar o programare la unul din numerele de telefon de contact ( 0746653225 ing.Petrica Emilian )

Atentie la variantele propuse de altii privind executia cu materiale „mai ieftine” care nu sunt certificate, persoane care va fac un pret „total” fara sa va explice ce materiale folosesc, pretul lor in comert, care este durata de viata, sau ce garantie va ofera pentru ele….de asemenea ce recomandari are persoana respectiva, este sau nu usor de identificat, ofera un certificat de garantie pentru manopera, seriozitatea de care da dovada…toate acestea sunt foarte importante…nu doar pretul lucrarii.

Nu recomandam sub nici o forma folosirea materialelor neconforme, de provenienta indoielnica, fara certificate de conformitate. Sunt mai ieftine decat produsele originale, arata identic, unele sunt chiar clone ale produselor de brand, dar nu respecta normele de siguranta, nu asigura protectia adecvata circuitelor electrice si pot declansa incendii sau accidente cu urmari grave.