In general, acest tip de lucrari la instalatii electrice difera destul de mult de la caz la caz si este necesara o vizionare a constructiei respective, eventual a planurilor electrice (proiect electric) daca exista, insa se poate discuta si posibilitatea unei oferte „la cheie” pentru instalatia electrica.

Ca referinta, pretul pentru un „loc de lampa (priza)” este de 40-50 ron. Acest pret include doar executarea cablajului, montarea dozelor de aparat si de legatura, conexiunile electrice in doze, proba instalatiei. Nu este inclusa realizarea tablourilor electrice, a prizei de impamantare, montajul prizelor si intrerupatoarelor, a corpurilor de iluminat etc operatiuni laborioase care nu sunt de neglijat.

In nenumarate cazuri este mai avantajos pentru beneficiar sa i se prezinte o oferta care sa acopere toate etapele de lucru pentru instalatia electrica si de curenti slabi conform cerintelor beneficiarului cat si a propunerilor venite din partea furnizorului.

Intre lucrarile de instalatii electrice executate la cladirile de locuinte si cele industriale, cladiri de birouri, este o diferenta destul de mare atat in ceea ce priveste costurile cat si perioada de garantie.

La cladirile de locuinte (case, vile) nu ne ferim sa precizam ca instalatia electrica trebuie sa aiba „garantie pe viata” lucru foarte posibil daca folosim materiale de calitate, lucram cu oameni care isi cunosc meseria, sunt autorizati pentru asemenea lucrari, respectam normativele in vigoare. In general contractele incheiate de noi pentru astfel de lucrari pot beneficia de garantie de pana la 30 ani, daca se respecta conditiile din contract, iar instalatia electrica in cauza este exploatata corect.

Iata mai jos un exemplu de calcul pentru manopera instalatie electrica la o casa de aproximativ 150 m patrati ( suprafata locuibila), la rosu (peretii interiori netencuiti sau placati cu gips carton, polistiren, etc) cu bransament electric existent ( casa este racordata la reteaua eon ) In general cand vorbim de o locuinta pentru cel putin o familie sunt necesare 2-3 prize pentru zona dormitoarelor, loc de lampa pe tavan, eventual aplice in unele locuri pe perete, cablarea consumatorilor specifici bucatariei ( o zona destul de importanta de consum), iluminatul exterior pe zidurile casei, circuite aer conditionat, circuite pentru surenti slabi (alarma, TV, boxe, etc).

Manopera pentru o instalatie electrica „la cheie” este 4500 ron si cuprinde:
Executarea cablajelor instalatiei electrice interioare conform cerintelor beneficiarului
Executarea prizei de pamantare
Executarea conexiunilor electrice in dozele de legatura, montaj doze aparat
Montajul tablourilor electrice, proba instalatiei.
Montajul prizelor, intrerupatoarelor si a corpurilor de iluminat
Pretul este negociabil si poate scade sau creste in functie de spatiul de locuit, volumul de munca, amplasament, cerinte ale beneficiarului. Pentru un pret cat mai corect este absolut necesara vizionarea locatiei respective, discutii cu proprietarii (responsabilii, reprezentantii) constructiei in cauza pentru a stabili necesarul lucrarii, etape de lucru, termen de finalizare.

Platile pentru manopera se fac pe etape de lucru, mai exact beneficiarul nu plateste nimic pana nu vede, verifica ce s a facut, conform intelegerii anterioare.

Costul materialelor necesare difera foarte mult in functie de ce se doreste executat la locuinta in cauza cat si functie de calitatea lor ( producator). Instalatia electrica este foarte importanta intr o constructie, cu un grad de risc ridicat, iar calitatea materialelor este covarsitoare in ceea ce priveste siguranta in exploatare si durata in timp. De asemenea la sfarsit, lucrarea devine „ascunsa”(ingropata) si orice modificare, interventie sau reparatie se face cu deranj destul de mare si costuri pe masura. Noi prezentam beneficiarului o lista cu materialele necesare ( caracteristici, avize tehnice, firma producatoare ) si preturi unitare pentru acestea, cat se poate de transparent iar beneficiarul poate verifica calitatea si pretul lor in comert. Dupa ce se stabileste un acord privind materialele ne ocupam de procurarea lor, transport, punere in lucru, iar beneficiarul plateste strict ce se consuma pentru lucrare. Este vizibil, se poate masura, inspecta, pana in momentul in care se acopera cablajul cu sapa, tencuiala, etc. Ne asumam intreaga raspundere pentru materialele aduse de noi oferind garantie pentru ele pe toata durata de viata a instalatiei electrice. Orice interventie ulterioara privind un viciu de fabricatie la produsele noastre va fi suportata de executant. Nu ne putem asuma raspunderea pentru pagube produse de alte persoane care lucreaza in zona, sau de proasta intretinere a lucrarii de catre beneficiar.